GESCHIEDENIS VAN HET (LASER)KLEIDUIFSCHIETEN

Laserkleiduifschieten is uiteraard afkomstig uit de kleiduifschietsport, waarin met hagelgeweren op vliegende voorwerpen geschoten wordt en waar volledige competities mee gespeeld worden. In Nederland zijn verschillende kleiduifschietverenigingen, die allemaal bij de koninklijke bond aangesloten zijn. Hoewel iedereen het kleiduifschieten wel kent (al dan niet alleen van naam), zijn weinig mensen op de hoogte van de geschiedenis van deze sport. Wist jij bijvoorbeeld dat de schietsport er bijna voor gezorgd heeft dat de duif niet meer voor zou komen in Noord-Amerika? En dat deze vorm zoveel bloed en veren veroorzaakte tijdens de Olympische Spelen dat de variant met levende dieren volledig uit het programma geschrapt is?

WANNEER IS HET RECREATIEF SCHIETEN OP DUIVEN EIGENLIJK BEGONNEN?

Het antwoord op de vraag wanneer kleiduifschieten begonnen is, is afhankelijk van de definitie en de locatie. Zo werd na de Spelen in Parijs in 1900 besloten om geen echte duiven meer te gebruiken, omdat de 300 afgeschoten vogels zorgden voor een flinke bende met bloed en veren. Pas 12 jaar later zou het schieten weer op het programma staan in Stockholm, alleen dan met duiven van klei.

Recreatief schieten op dieren is echter veel ouder. De eerste aanwijzingen zijn gevonden in 1822, maar de kans is groot dat de sport zelf al ouder is. Kleiduiven werden daarbij echter niet gebruikt. Er werd gebruik gemaakt van manden met echte duiven (en andere vogels) die aan de randen van het veld geplaatst werden. Wanneer het teken gegeven werd, werden de vogels vrijgelaten om luttele seconden later op de grond te belanden.

WAAR KOMT KLEIDUIFSCHIETEN EIGENLIJK VANDAAN?

Er zijn verschillende redenen voor het ontstaan van de sport. Een van de redenen is vermaak voor de elite (vergelijkbaar met de jacht op uitgezette dieren rond de kastelen en recreatieve woningen op het platteland van de adel en welgestelden). Een andere reden is het oefenen om met een geweer om te kunnen gaan op een veiligere manier, inclusief het kunnen halen van een licentie (of goedkeuring, afhankelijk van het land waar je naar kijkt) om deel te mogen nemen aan de echte jacht.

Een andere reden, die vooral in Nederland en omstreken opging in de 19de eeuw, was het afsluiten van de jacht of het blijven oefenen met gericht schieten met een jachtgeweer. Aan het einde van het jachtseizoen werden competities en trainingen opgezet met het schieten op (klei)duiven om zo jagers (en goklustigen) een verzetje te bieden.

DE OVERGANG NAAR HET SCHIETEN OP KLEIDUIVEN

Toen de duif een bedreigde diersoort werd en het verzet groeide tegen het schieten op dieren voor recreatie, sport of vermaak, moest er gezocht worden naar een alternatief. Dat duurde niet lang. De kleiduif, inclusief lanceerapparaat (een werper), deden al snel hun intrede. Uiteraard was lang niet iedereen het hiermee eens in het begin, maar een alternatief was er niet en daarmee was de kleiduifsport geboren.

Wanneer het tegenwoordig gaat om kleiduifschieten, zijn er drie verschillende soorten (ook wel disciplines genoemd). Dit zijn de skeet, de trap en het jachtparcours. Bij de skeet komen de duiven uit twee verschillende torens aan weerszijden van het veld. Dit kan gesimuleerd worden tijdens het laserkleiduifschieten door een tweede lanceerapparaat erbij te gebruiken.

Bij de trap is er één lanceerpunt, maar wordt de duif in verschillende richtingen geschoten, om zo een minder voorspelbaar verloop te hebben tijdens het kleiduifschieten. Het jachtparcours is wellicht de meest lastige variant, aangezien hier verschillende trajecten gebruikt worden voor de duif waarmee de jager scherp en snel moet kunnen reageren om de duif te kunnen raken.

Bij het huidige kleiduifschieten worden dubbelloops jachtgeweren gebruikt met hagelpatronen die bestaan uit 300 bolletjes met een diameter van gemiddeld 2,2 millimeter. Aangezien er twee patronen tegelijkertijd afgevuurd worden, gaat het om zo’n 600 bolletjes die met meer dan 1000 kilometer per uur uit het geweer knallen om de kleiduif te verbrijzelen.

Bij laserkleiduifschieten is dat uiteraard niet het geval. Er wordt geen hagel afgevuurd, de duif wordt niet kapotgeschoten en daarmee is de variant die wij aanbieden een aanzienlijk duurzamere én veel minder gevaarlijke variant van het kleiduifschieten. Daarmee leent onze variant zich aanzienlijk beter voor feestjes en partijen. Ook is laserkleiduifschieten aanzienlijk praktischer in het donker!

ZELF LASERKLEIDUIFSCHIETEN? DAT REGEL JE GEWOON BIJ ONS

Heb je interesse in de schietsport of wil je gewoon zelf eens proberen hoe het werkt om kleiduiven te schieten met een geweer? Kies dan voor laserkleiduifschieten. Wij komen graag bij jou op locatie om deze activiteit aan te bieden tegen een scherpe prijs. Heb je zelf geen geschikte locatie, dan kijken we graag in het aanbod van onze partners om een geschikte locatie te vinden voor jouw feest of evenement. Boek vandaag nog, dan weet je zeker dat wij beschikbaar zijn op de dag dat jij met een groep wilt kleiduifschieten met lasergeweren.

Foto historie kleiduivenschieten. Afbeelding geschiedenis kleiduifschieten zwart wit